Το ερευνητικό έργο SEMI-WEB θα έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη νέων προηγμένων δομικών στοιχείων με τη χρήση σύνθετων υλικών μεταβολής φάσεως (Phase Change Materials: PCMs) - νανοϋλικών άνθρακα, που θα παρουσιάζουν υβριδικές ιδιότητες συνδυάζοντας τη μείωση των απαιτήσεων για απαιτήσεις θέρμανση/ψύξη των κατασκευών προσφέροντας παράλληλα ηλεκτρομαγνητική θωράκιση από ασύρματες ακτινοβολίες.
Ως ενισχυτικά-πρόσθετα προτείνεται να χρησιμοποιηθούν:
(α) Οργανικά PCMs παραφίνης
- ως έχουν
- ενισχυμένα με νανουλικά άνθρακα
- ενθυλακωμένα σε σταθεροποιητές σχήματος από πορώδη άνθρακα
(β) Κεραμικοί αφροί παραγόμενοι από κατάλοιπα βιομηχανικών δραστηριοτήτων και ανακτημένο υαλόθραυσμα
- Σε μορφή πορώδους μήτρας -σταθεροποιητού σχήματος για ενθυλάκωση PCMs
- Σε μορφή σύνθετου υαλοκεραμικού αφρού ως πορώδους μήτρας για ενθυλάκωση γραφίτη
Οι καινοτόμες ιδιότητες που εισάγονται μέσω των παραπάνω πρόσθετων, στα παραδοσιακά δομικά στοιχεία αφορούν τις ικανότητες για:
- Αποθήκευση θερμικής ενέργειας και μείωση του ημερήσιου μεταδιδόμενου μέγιστου φορτίου ψύξης και θέρμανσης των κατασκευών.
- Μείωση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου σε ένα χώρο, προσφέροντάς ηλεκτρονική θωράκιση και λειτουργία ως ασπίδα ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών.
Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία χρόνια η πρόοδος της τεχνολογίας συγχρόνως με την αύξηση του όγκου μετάδοσης της πληροφορίας έχει αναπόφευκτα οδηγήσει στη ανάπτυξη τεχνολογιών επικοινωνίας που λειτουργούν σε υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, για τις οποίες είναι απαραίτητη η χρήση υψηλών συχνοτήτων δηλαδή στη μικροκυματική περιοχή. Ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρύτατα αφορούν τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, διάφορα συστήματα ραντάρ, ασύρματα τοπικά δίκτυα, κινητή τηλεφωνία και πολλά άλλα.
Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που παράγονται από αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές επηρεάζουν την λειτουργία άλλων συσκευών με δυσμενή αποτελέσματα. Αυτό είναι το γνωστό φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής παρεμβολής (electromagnetic interference ή EMI), η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία σε ευαίσθητες ιατρικές συσκευές, διάφορα ρομποτικά συστήματα ή ακόμη και βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι καταλήγει σε δημόσιο μπελά για τον άνθρωπο.
Πιθανές δημόσιες και/ή ιδιωτικές περιοχές που μπορούν να επηρεαστούν σημαντικά από τη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι σχολεία, παιδικοί σταθμοί, οικίες, δωμάτια ξενοδοχείων, δωμάτια νοσοκομείων και γενικότερα ιατρικοί χώροι, ερευνητικοί/επιστημονικοί χώροι αλλά και ο περιβάλλον χώρος ηλεκτρονικών συσκευών, ειδικά αυτών που αφορούν την εκπομπή και λήψη σημάτων. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά ήταν και είναι απαραίτητη η ανάπτυξη υλικών θωράκισης για τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές για την περιοχή των μικροκυμάτων. Η ανάπτυξη και ο χαρακτηρισμός των υλικών αυτών γίνεται με γοργό ρυθμό και με όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Βασικά υπάρχουν δύο μέθοδοι θωράκισης από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: (α) με απορρόφηση, όπου ένα απορροφητικό υλικό μετατρέπει την προσπίπτουσα ακτινοβολία σε θερμότητα ή και άλλου είδους ενέργεια ωφέλιμη ή όχι, και (β) με ανάκλαση, όπου ένα υλικό ανακλά, προς μία ή περισσότερες διευθύνσεις, την προσπίπτουσα σε αυτό ακτινοβολία μίας ή περισσοτέρων συχνοτήτων. Οι μέθοδοι αυτές βασίζονται σε φυσικά υλικά ή σύνθετα υλικά, με την σχετική απόδοση να εξαρτάται από τον τρόπο κατασκευής τους, τη γεωμετρία τους, τις ηλεκτρικές τους ιδιότητες καθώς και τις ιδιότητες της προσπίπτουσας ακτινοβολίας (συχνότητα, πόλωση, κατανομή και ισχύ).
Συνήθως, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για ηλεκτρομαγνητική θωράκιση είναι μεταλλικού τύπου, με ότι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με την ευχρηστία και την αντοχή στο περιβάλλον. Στη αιχμή της τεχνολογίας σήμερα βρίσκονται καινοτόμα σύνθετα υλικά που διαθέτουν άριστες ιδιότητες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης αλλά και πολύ καλές μηχανικές ιδιότητες, μειωμένο βάρος, είναι περισσότερο ελαστικά, δεν διαβρώνονται, δεν οξειδώνονται και μπορούν να αντικαταστήσουν με μεγάλη επιτυχία τα μεταλλικά υλικά σε πάρα πολλές εφαρμογές.
Η νανοτεχνολογία φαίνεται να αποτελεί μία άριστη προσέγγιση προς την κατεύθυνση αυτή, λόγω των μοναδικών φυσικών και χημικών ιδιοτήτων διαφόρων νανοϋλικών, όπως για παράδειγμα το γραφένιο, οι νανοσωλήνες και οι νανοΐνες άνθρακα9,10, τα μεταλλικά νανοσωματίδια 11 και οι νανοδομές οξειδίων μετάλλων 12,13, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως νανοπρόσθετα για την ανάπτυξη νανοσύνθετων υλικών. Τα νανοϋλικά αυτά χρησιμοποιούνται σήμερα σε συνδυασμό με δομικά ή γενικά κατασκευαστικά υλικά, όπως προϊόντα τσιμέντου, πολυμερών και κεραμικών με πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα.
Η πρόταση στηρίζεται σε δύο παράλληλες καινοτόμες δράσεις.
Η 1η δράση αφορά την παρασκευή οργανικών PCMs από παραφίνες (C16-C18, n-οκταδεκάνιο) ενισχυμένων με νανοσωλήνες άνθρακα πολλαπλού τοιχώματος (Multi-Walled NanoTubes-MWNTs) τα οποία θα προσροφηθούν σε πορώδη ενεργό άνθρακα (Activated Carbon-AC) ή διογκωμένο γραφίτη (Expanded Graphite-EG) που θα λειτουργήσουν ως σταθεροποιητές σχήματος (Shape Stabilizers-SS). Όταν τα υλικά αυτά εισάγονται στα εξωτερικά ή εσωτερικά δομικά στοιχεία ενός κτιρίου, κατά τη διάρκεια της ημέρας απορροφούν θερμότητα από το περιβάλλον. Καθώς τήκονται σταθεροποιούν την εσωτερική θερμοκρασία του κτιρίου. Η χρήση των PCMs σε κτίρια αποτρέπει απότομες αλλαγές στην εσωτερική τους θερμοκρασία και εξοικονομεί ενέργεια μειώνοντας τις απαιτήσεις θέρμανσης / ψύξης.
Η 2η δράση αφορά την ανάπτυξη σύνθετων κεραμικών αφρών (Ceramic Foams-CF) με ενθυλάκωση γραφίτη ή ενεργού άνθρακα, τα οποία ως πληρωτικά υλικά γυψοσανίδων και τσιμεντοσανίδων θα τις ενισχύσουν με ιδιότητες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης. Τα προηγμένα δομικά υλικά που θα αναπτυχθούν θα μπορούν να προσροφούν ηλεκτρομαγνητική (ΕΜ) ακτινοβολία και να χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές ηλεκτρονικής θωράκισης ως ασπίδες ηλεκτρονικών παρεμβολών (ElectroMagnetic Interference-ΕΜΙ). Ως πρώτες ύλες για την ανάπτυξη των κεραμικών αφρών θα χρησιμοποιηθεί κυρίως ερυθρά ιλύς (red mud), ένα κατάλοιπο από την προ απαιτούμενη επεξεργασία του βωξίτη της εγχώριας βιομηχανίας αλουμινίου και ανακτημένο υαλόθραυσμα, γεγονός που εγγυάται το χαμηλό κόστος παραγωγής των μητρών και το περιβαλλοντικό όφελος. Επιπρόσθετα, οι κεραμικοί αφροί- μήτρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σταθεροποιητές σχήματος των PCMs για παραγωγή άλλου τύπου δομικών στοιχείων με χρήση υλικών μεταβολής φάσεως.
Τα νέα δομικά στοιχεία που θα αναπτυχθούν θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πρωτότυπου δωματίου μετρήσεων για την αξιολόγηση της απόδοσης των νέων δομικών στοιχείων ως μέσων αποθήκευσης θερμικής ενέργειας και ως ασπίδων παρεμβολών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Τόσο οι ερευνητικές ομάδες όσο και οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις στο έργο έχουν την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία ώστε να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις ενότητες εργασίας που αναλαμβάνουν, δημιουργώντας νέα καινοτόμα ανταγωνιστικά προϊόντα. Τα αποτελέσματα του έργου αναμένουμε να προβάλουν και να αναδείξουν την συνεισφορά της νανοτεχνολογίας και των νέων τεχνολογιών παραγωγής υλικών στην τεχνολογία των έξυπνων κατασκευών.
Η κύρια καινοτομία του έργου αφορά την ανάπτυξη νέων προηγμένων δομικών στοιχείων τύπου ξηράς δόμησης που θα φέρουν υβριδικές ιδιότητες ώστε ταυτόχρονα να εξοικονομούν ενέργεια μειώνοντας τις απαιτήσεις θέρμανσης / ψύξης των κατασκευών στις οποίες χρησιμοποιούνται ενώ παράλληλα απορροφούν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία λειτουργώντας ως ασπίδες προσφέροντας ηλεκτρονική θωράκιση. Παράλληλα όμως στο πλαίσιο του παρόντος έργου καινοτόμες δράσεις είναι και :
i) η ανάπτυξη σύνθετων υλικών PCMs ενισχυμένων θερμικά και ταυτόχρονα σταθεροποιημένων σχηματικά με δύο νανουλικά άνθρακα ώστε να μην χρειάζονται ενθυλάκωση σε μικρο ή μακρο κάψουλες.
ii) η ανάπτυξη σύνθετων κεραμικών αφρών με ενθυλακωμένο γραφίτη ή άλλες μορφές άνθρακα, σε ένα στάδιο χαμηλής ενεργειακής απαίτησης, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως νέες ασπίδες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
iii) η χρήση βιομηχανικών καταλοίπων της εγχώριας βιομηχανίας και του ανακτημένου υαλοθραύσματος, ως πρώτων υλών για την παρασκευή προηγμένων υλικών ευρείας χρήσεως γεγονός που μειώνει το εθνικό οικολογικό αποτύπωμα και ενισχύει την κυκλική οικονομία.
Tο έργο επίσης αποσκοπεί στην αποτελεσματική και ουσιαστική σύμπραξη δύο ερευνητικών φορέων με δύο επιχειρηματικούς φορείς και στην εκτεταμένη ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ τους για την ανάπτυξη προηγμένων δομικών υλικών με τη βοήθεια των νέων εξελίξεων στον τομέα των νανοϋλικών άνθρακα και των διαδικασιών παραγωγής κεραμικών υλικών. Δυνητικοί χρήστες των καινοτόμων δομικών υλικών είναι εταιρίες και ιδιώτες που ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν κατοικίες και πάσης φύσεως κτίρια με βελτιωμένο ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Το συνεργατικό σχήμα του έργου αποτελείται από δύο ερευνητικούς φορείς, το Εργαστήριο Κεραμικών και Σύνθετων Υλικών (CCL) του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΠΙ), το Εργαστήριο Φωτονικών-, και Μετα-υλικών (PPM Group, IESL-FORTH) Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) και δύο επιχειρηματικούς φορείς, την ΤΕΚΜΑΡ Ο.Ε. (ΤΕΚΜΑΡ) εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων λύσεων περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης κτιριακών έργων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εταιρία Energy Houses (ENHSS) η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των προκατασκευασμένων ενεργειακών κατοικιών, συνδυάζοντας άρρηκτα την υψηλή ποιότητα με το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.
Το SEMI-WEB υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας “ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ” της Παρέμβασης ΙΙ (Β' κύκλος)– Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς, η οποία συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους (μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία – ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020) και από κοινοτικούς πόρους (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) (κωδικός έργου Τ2ΕΔΚ-02073).
Πακέτο εργασίας 1:
- Π1.1 Πίνακες με ιδιότητες υλικών-προδιαγραφές για παραγωγή σε εργαστηριακή κλίμακα, ΤΕΚΜΑΡ (Μ6)
- Π1.2: Έκθεση πεπραγμένων εναρκτήριας συνάντησης φορέων, ΠΙ (Μ6)
- Π1.3: Κεντρική ιστοσελίδα του έργου, ΤΕΚΜΑΡ (Μ12)
- Π1.4 Οικονομοτεχνική Μελέτη, ΤΕΚΜΑΡ (Μ30)
- Π1.5: Έκθεση πεπραγμένων ετήσιας συνάντησης φορέων, ΠΙ (Μ12)
Πακέτο εργασίας 2:
- Π2.1: Πρωτόκολλα παρασκευής ενεργού άνθρακα (AC) και διογκωμένου γραφίτη (EG), ΠΙ (Μ12)
- Π2.2: Πρωτόκολλα παρασκευής σύνθετων υλικών PCMs/MWNTs και ενθυλακωμένων υλικών (SSPCMs-carbon), ΠΙ (Μ18)
Πακέτο εργασίας 3:
- Π3.1: Έκθεση με τα αποτελέσματα δομικού και φυσικοχημικού χαρακτηρισμού πρώτων υλών και μητρών από κεραμικούς αφρούς (ΠΙ)-M12
- Π3.2: Πρωτόκολλo παρασκευής ενθυλακωμένων σύνθετων υλικών PCMs/MWNTs κεραμικούς αφρούς (SSPCMs-ceramic) (ΠΙ)-M24
-Π3.2: Πρωτόκολλo παρασκευής κεραμικών αφρών με ενθυλακωμένο γραφίτη (CF-g) (ΠΙ)-M24
Πακέτο εργασίας 4:
- Π4.1: Έκθεση με τα αποτελέσματα δομικού και μορφολογικού χαρακτηρισμού υλικών άνθρακα και των σύνθετων PCMs/MWNTs, , ΙΤΕ – ΙΗΔΛ (Μ24)
- Π4.2: Έκθεση με τα αποτελέσματα της μελέτης των θερμικών ιδιοτήτων και πορώδους των ενθυλακωμένων υλικών SSPCMs-carbon και SSPCMs-ceramic, ΙΤΕ – ΙΗΔΛ (Μ24)
- Π4.3: Δραστηριότητες Διάχυσης/Δημοσιότητας, 1 Δημοσίευση, 2 Παρουσιάσεις σε συνέδρια, ΙΤΕ – ΙΗΔΛ (Μ18).
Πακέτο εργασίας 5:
- Π5.1: Πρότυπα δοκίμια από πυρήνα γύψου/τσιμέντου με α) SSPCMs-carbon β) SSPCMs-ceramic, ΠΙ (Μ30)
- Π5.2: Πρότυπα δοκίμια από πυρήνα γύψου/τσιμέντου με α) SSPCMs-carbon/CF-g β) SSPCMs-ceramic/CF-g, ΠΙ (Μ30).
Πακέτο εργασίας 6:
- Π6.1: Έκθεση με τα αποτελέσματα των μετρήσεων των θερμικών ιδιοτήτων, ΙΤΕ – ΙΗΔΛ (Μ30).
- Π6.2: Έκθεση με τα αποτελέσματα των μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης σε EMI, ΙΤΕ – ΙΗΔΛ (Μ30).
- Π6.3: Έκθεση με τα αποτελέσματα των μετρήσεων των μηχανικών ιδιοτήτων, ΠΙ (Μ30).
- Π6.4: Δραστηριότητες Διάχυσης/Δημοσιότητας, 1 Δημοσίευση, 1 Παρουσίαση σε συνέδριο, ΠΙ (Μ30).
Πακέτο εργασίας 7:
- Π7.1: Πρωτότυπο μοντέλο δωματίου κατασκευασμένο με υλικά του έργου για μετρήσεις, ENHSS (Μ24)
- Π7.2: Έκθεση προόδου με αποτελέσματα μετρήσεων ελέγχου θερμοκρασίας, ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης, μηχανικών αντοχών και δομής του βασικού υλικού κατασκευής, ΙΤΕ – ΙΗΔΛ (Μ30)
- Π7.3: Δραστηριότητες Διάχυσης/Δημοσιότητας: 1 Δημοσίευση, 1 Παρουσιάσεις σε συνέδρια, ΠΙ (Μ30).
- Π7.4: Τελική Ετήσια συνάντηση με προσκεκλημένους (Ημερίδα) και Τελική Έκθεση Έργου, ΠΙ (Μ30).